29-07-2019

Met de capitulatie van Japan kwam er op 15 augustus 1945 officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Op 6 augustus en op 9 augustus bombardeerde de Amerikaanse luchtmacht respectievelijk Hiroshima en Nagasaki, hierbij kwamen tienduizenden mensen om het leven. Tevens betekende dit het einde van WO II. De atoombomaanvallen leidden ook tot de onafhankelijkheid van de Aziatische landen, waaronder voormalig Nederlands-Indië; door Japan veroverd tijdens de oorlog.

Voor mensen die deze periode hebben meegemaakt én hun nabestaanden, organiseert de Basis in opdracht van de BNMO een herdenkingsprogramma van vijf dagen in Doorn. Veteranen, partners, weduwen en slachtoffers die in of buiten de Japanse interneringskampen geleden hebben, dwangarbeid hebben moeten verrichten of anderszins slachtoffer zijn van de Japanse bezetting, treffen elkaar om samen te herdenken.

Afgezien van de officiële herdenking, zijn er tijdens die vijf dagen ook activiteiten op het gebied van sport en spel, creativiteit, gezondheid  en vitaliteit. De foto is een afbeelding van het bijzondere herdenkingspaneel zoals dat vorig jaar door de deelnemers is gemaakt.