02-03-2020

Helaas heeft het coronavirus ook ons land bereikt en komen er elke dag nieuwe besmettingsgevallen bij.

Ook bij de Basis gaan wij serieus met deze situatie om en volgen wij de laatste ontwikkelingen op de voet. Hierbij laten wij ons uiteraard leiden door de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (het RIVM) en hebben we contact gehad met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Om eventuele verspreiding van het virus te voorkomen, vragen wij onze bezoekers en medewerkers rekening te houden met een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen:

 • Was uw handen goed en regelmatig. “Doe dit als uw handen vuil zijn geworden, als u eten klaar hebt gemaakt, na een toiletbezoek of na een hoest of nies”, aldus het RIVM. Ook na het snuiten van uw neus, buiten spelen, het verschonen van een kind, het aaien van dieren en een schoonmaaksessie wordt geadviseerd uw handen te wassen. Wie dit goed wil doen, maakt eerst de handen goed nat, om vervolgens met zeep de handen over elkaar te wrijven. De boven- en onderkant zijn nu met zeep bedekt. Zorg daarbij dat uw vingertoppen goed zijn ingezeept. Neem ook uw polsen mee en wrijf de zeep ook goed tussen uw vingers. Hierna spoelt u alle zeep weer af onder de kraan. Zorg dat u uw handen ook goed droogt tussen uw vingers. Dit hele ritueel moet zo’n twintig seconden duren.
 • In Nederland adviseert het kabinet iedereen om geen handen meer te schudden om verspreiding van het virus te voorkomen.
 • Handgel? Als u wilt kunt u ook handalcohol of desinfecterende handgel gebruiken. Dit is volgens het RIVM een goed alternatief voor het ontsmetten van je handen als die niet zichtbaar of voelbaar vervuild zijn. Bijvoorbeeld als u uw neus gesnoten hebt en er geen water en zeep in de buurt zijn.
 • Niezen en hoesten in de elleboog om te voorkomen dat u eventuele ziekteverwekkers via uw handen verspreidt.
 • Papieren zakdoekjes genieten de voorkeur boven stoffen. Papieren zakdoekjes na gebruik meteen weggooien.
 • Alleen hulpverleners die met geïnfecteerde mensen werken moeten een mondkapje dragen. Voor de gemiddelde, gezonde Nederlander is een mondkapje niet nodig.
 • Het sproeien van desinfectiemiddelen helpt niet. “Het virus kan niet lang in de lucht blijven hangen en kan ook niet overleven buiten het lichaam”, aldus het RIVM.

Wanneer alert zijn op gezondheidsklachten?

Wij vragen u thuis te blijven en uit te zieken om besmetting te voorkomen als u:

 • Verkoudheidsklachten heeft of verhoging heeft tot 38,0 graden Celsius én
 • Contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus, of als u in een gebied bent geweest waar het coronavirus heerst:
  • China (inclusief Hong Kong).
  • Zuid-Korea.
  • Iran.
  • Italië.
  • Oostenrijk.
  • Madrid (Spanje).
  • Noordrijn Westfalen (Duitsland).

U hoeft in geval van bovenstaande criteria uw huisarts niet te bellen. Uw klachten zijn mild. Blijf thuis, ziek uit en zorg dat u anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Het advies is om uw huisarts wel te bellen als uw klachten verergeren, als u koorts heeft (meer dan 38 graden Celsius), als u moet hoesten of als u benauwd bent.

Maatregelen in Doorn

Wij zullen alle medewerkers en bezoekers actief attenderen op bovenstaande tips. Ook hebben wij maatregelen genomen om extra schoon te maken. De komende tijd wordt de schoonmaak geïntensiveerd voor bijvoorbeeld deurklinken, trapleuningen, telefoons, lichtknoppen en kranen. In geval van een mogelijke besmetting van een van onze medewerkers of bezoekers, nemen wij  contact op met de GGD over de te nemen stappen.

Vragen?

Bij vragen aan de Basis kunt u  contact opnemen met onze communicatiemedewerker, Annemarie Klop (06-20446724) of in geval van gezondheidsklachten met uw huisarts. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM. Bij algemene vragen over het coronavirus kunt u ook bellen met het publieksinformatienummer 0800-1351. Heeft u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kunt u contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888).