01-04-2019

Op 28 maart was Thomas Milo bij de Basis te gast om te vertellen over zijn ervaringen in de jaren '80 bij de United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL).

Het Nederlandse infanteriebataljon (Dutchbatt) vormde hier een bijdrage aan de UNIFIL vredesoperatie in Libanon. Het is maar liefst 40 jaar geleden dat Thomas voor Unifil naar Libanon ging maar hij vertelde over zijn twee uitzendingen alsof het gisteren was. Tijdens een lunchbijeenkomst voor alle geïnteresseerde aanwezigen in het pand van de Basis vertelde Thomas meer over zijn persoonlijke achtergrond. Zo is hij onder andere taalkundige, vrachtwagenchauffeur, tolk, officier en nog steeds pionier op het gebied van meertalige computertechnologie. Ook gaf hij een inkijkje hoe hij in Libanon terecht is gekomen.

Thomas vertelde tot in detail hoe hij in die tijd een aantal keren door het oog van de naald kroop en hoe hij in de loop der tijd ook afscheid heeft moeten nemen van een aantal maten. "Je moest je kwetsbaar opstellen met een stel woestelingen om je heen en dat liep soms mis", aldus Thomas.

Een levendig overblijfsel van UNIFIL zijn drie open jeeps die Thomas na afloop van de missie met 5 mede-Unifillers heeft teruggereden naar Nederland. Eén ervan, destijds met de Unifilregistratie 1053 staat in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, waar eveneens het kenmerkende witte Nederlandse DAF pantservoertuig nog te bewonderen is.